Gårdens ägare Johan Nilsson beskriver en stor passion för mat och matkultur. Mycket inspiration har han fått från sina resor i Europa där han besökt många olika typer av gårdar och träffat branschkollegor.
– Det har fascinerat mig och jag gillar verkligen den sydeuropeiska matkulturen och känslan för det man producerar och det man äter. Och respekten för det, säger han.
Hans drivkraft för bra råvaror märks tydligt på Rosersbergs gård, där grisuppfödningen är unik. Inte bara i Sverige, utan även internationellt.
Här lever grisarna i stora grupper och har fri tillgång till både stall och utevistelse – året runt. Allt med syftet att hålla djur som mår bra och inte är stressade, vilket i sin tur kan kopplas till bättre smak på slutprodukten.
– Vi ser till djuren och sträver efter hög djurvälfärd. Vi vill få igång deras naturliga beteenden igen och visa att man kan producera djur på ett naturligt sätt. Men det kostar ju lite mer pengar att hålla de här systemen igång och då krävs det att konsumenten är beredd att stoppa till någon krona också. För annars kommer vi inte kunna fortsätta det arbetet.
– Det här tror vi är framtiden. Både för djurproduktion men också för hur man ska jobba med grisar och för att få in ungdomar som vill jobba med grisar.
Hållbarhetstänket finns med i allt som händer på gården, där visionen är ett cirkulärt system på alla fronter.
– Jag har alltid tyckt att det finns en synergieffekt mellan grisproduktionen och växtodlingen. Visionen är att det vi odlar på åkern, ska vi förädla vidare genom grisen för att få ett bättre värde på åkern. Och sen att gödseln från djuren ska ut på åkern igen.
Sedan flera år finns ett nära samarbete med Färskvaruhallen Menigo, som erbjuder ett brett sortiment av kött från gården. Produkterna inkluderar färska fläskköttstyckningar, premiumcharkuterier och andra specialiteter.
Johan poängterar vikten av att ha bra dialog med kockarna och konsumenter i stort kring deras behov.
– Vi vill komma närmare konsumenten och ta fram en produkt utifrån vad konsumenten efterfrågar. Vi får en del inputs från kockarna och våra kunder, och om de vill prova nåt nytt har vi möjlighet att stycka ut det, eftersom vi är ett så litet företag. Vi kan göra vad som helst i princip, säger han.
Färskvaruhallen Menigos samarbete med lokala producenter gör det möjligt för kunder runt om i landet att
ta del av unika produkter.
Vi erbjuder ett helhetssortiment av färskvaror. Ett brett utbud, spetsat med utvalda lokala produkter. Med leverans upp till 6 dagar i veckan.
LÄS MER! Vårt erbjudande till dig som krögare